сряда, 4 юли 2012 г.

История на картинга


Картинг
Картинг:

Историята на картинга произлиза още в началтоо на миналият век към 20-30 те години, когато в Щатите бил популярен спорт с колички без мотори.  След което идеята прераснала в  колички снабдени с малки мототи.  Този спорт обаче придобил широка известност чак след края на средата на миналият век.
Благодарение на това популизиране на този спорт, ниската му цена  и лесното каране на количките се получава силен бум в производстовото , като само над 100 фирми във Великобритания произвеждат картинг.  След края на 60-те години обаче се наблюдава обратна тенденция, като     мнгоо от фирмите правещи картове фалират поради това че се налага картовете да бъдат все по-бързи , все по-леки  , все по мощни , а и от там цената се вдинга и стават все по –скъпи.

Предимства на картига спрямо другите моторни спортове.

Картинга определно е най- безопасният спорт от този клас , инцидениоте са излючително рядко и не са  с такива тежки  в последствия както останалите моторни спортове, тъй като скороста на картовете не е много висока, състезанията се провеждат върху писти ( не извън тях) .
При състезаните се използва каска което допълните усигурява безопасността на водача. 
Седалките са аргономични и удобни.


База

В момента в България съществува една не лоша база и мрежа от писти. Едни по добри , други добри ,а също така можем да се похвалим и с няколко уникални от световна класа картинг писти.
Повечето картинг писти са построени през времето на куминизма в България, със малко изключения.  В  България съществуват повече от  40 картинг писти.  В столицата , Варна , Бургас, Благоевград, Обзор, Плевен, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Сливен, Слънчев Бряг, Стара Загора, Шумен и много други. Като се опитваме да се сме безпристрасни  и може да кажем, че едни от най-добрите бази са в Варна, Благоевград ,  Пловдив, София ( Бенковски ) и други разбира се.

Модели и тенденции в картинга.
 Същестуват  стотици модели картинг, производите и  класове.  Като трябва да разграничим професионалните картове и непрофесионалните. 
Едни от най популярните модели са : Sodi kart RX7 200, Sodi kart GT5 270, Rotax и много други.
Среданата скорост ,  която развиват е 60-70км/ час, изключителна стабилност при удар, Система непозволяваща натискането на газ при натисната спирачка.



Картинга е изключитено разтоварващ спорт, с умеран доза адреналин. Псiхолизите дори го препоръчват по лекуване от стрес в работата, семейни проблеми между двойки.

Така че качвайте се на картинга и се забалявайте без да му мислите !




Няма коментари:

Публикуване на коментар